C/ Bisbe Rafael J. Verger, 5 - 07010 - Palma
Telf.: 971 461290 · Fax: 971 753046

Inici - noticies generals

ANPE ADVERTEIX QUE LA NOVA RETALLADA ANUNCIADA PEL GOVERN PRODUIRÀ GREUS CONSEQÜÈNCIES EN EL SISTEMA EDUCATIU

10/04/2012

 

ANPE ADVERTEIX QUE LA NOVA RETALLADA ANUNCIADA PEL GOVERN PRODUIRÀ GREUS CONSEQÜÈNCIES EN EL SISTEMA EDUCATIU


El Govern ha anunciat una retallada de deu mil milions d'euros en Sanitat i Educació, dels quals almenys tres mil afectaran directament al sistema educatiu. Aquest nou ajust s'afegeix als quals ja s'han produït en els últims anys i suposaran la no renovació del lloc de treball d'un bon nombre de professors interins i la impossibilitat de portar a efecte programes d'atenció a la diversitat i reforç educatiu. És un ajust que pot produir greus conseqüències en la situació del sistema educatiu espanyol, ja molt deteriorat.


ANPE rebutja l'opacitat amb la qual s'està duent a terme aquesta política d'ajustos, que inclou modificacions molt substancials de les condicions laborals dels docents, i pel qual no s'ha realitzat fins ara cap consulta prèvia amb els representants legítims del professorat en les Taules de Negociació. Tampoc s'ha explicat la concreció ni l'abast d'aquestes mesures.


Per ANPE és impossible pagar el deute generat en aquests últims anys només amb retallades en els serveis essencials. El Govern ha d'escometre ja la reforma que faci viable el model d'Estat autonòmic i garanteixi les polítiques socials bàsiques: educació, sanitat i pensions. Els professors i l'educació porten des de l'inici de la crisi econòmica sotmesos abans que ningú a ajustos i retallades mentre s'han mantingut despeses costoses de l'Estat i les comunitats autònomes.


Aquestes noves retallades anunciades, que inclouen l'augment de l'horari lectiu i l'increment de les ràtios, poden fer inviable no solament l'atenció de qualitat als alumnes sinó el desenvolupament dels programes de millora dels centres. A més, en sumar-se a la congelació de l'oferta d'ocupació pública, poden desembocar en la desaparició de molts llocs de treball del professorat interí. L'horari de treball és una de les qüestions fonamentals que ha d'establir l'Estatut Docent, per tant, la imposició d'aquestes noves mesures poden fer inviable aquesta norma bàsica que el ministre d'Educació va prometre per a aquesta legislatura.


En una legislatura en què s'han anunciat reformes educatives necessàries i importants, els primers passos per abordar-les estan sent ajustos en les partides pressupostàries. Per tant, corren el risc de ser inviables. Qualsevol reforma en l'augment del batxillerat i el prestigi de la formació professional implica un finançament adequat.


En aquesta situació tan crítica per a l'economia, exigim que l'educació es preservi dels rigors pressupostaris amb un pacte de mínims que pugui garantir que s'efectuïn les reformes que necessita imperiosament el sistema educatiu espanyol, en la certesa que solament l'educació de qualitat per a tots garanteix un millor futur.

 

ANPE ILLES BALEARS, de professor a professor

« tornar »